Международният валутен фонд преценява, че не е предотвратена напълно опасността Гърция да се превърне за сетен път в огнище на дестабилизация за цялата еврозона, съобщава гръцкият в. "Имерисия", цитиран от БТА.

В годишен доклад на фонда, цитиран от електронното издание на вестника, се казва, че макар рисковете да са били овладени след споразумението за новата спасителна програма на Гърция, ако на политическата сцена в страната възникне отново несигурност от прилагането на реформите, тогава е реална и опасността да бъде предизвикан натиск върху пазарите. Тази нестабилност дори във финансовия сектор и на облигационните пазари е възможно да се разпространи и да обхване цялата еврозона, се казва в доклада.

МВФ се базира на прогнозите на гръцкото правителство за хода на икономиката на страната, като извежда оценката, че през 2015 г. БВП на Гърция ще се свие с 2,3 на сто, а през 2016-та рецесията ще бъде сведена до 1,3 на сто.

Отчитайки факта, че растежът в еврозоната ще е умерен, фондът предупреждава, че "перспективите за Гърция са очевидно по-неблагоприятни след продължителния период на несигурност в началото на годината".

По-конкретно за четвъртото тримесечие на 2015 г. фондът преценява, че гръцката икономика ще се свие с 5,4 на сто в сравнение с четвъртото тримесечие на 2014 г. Фондът предвижда четвъртото тримесечие на 2016 г. да е по-позитивно, като дава оценка, че гръцката икономика ще отбележи ръст от 3 на сто от БВП.

В средносрочен план МВФ прогнозира, че през 2020 г. Гърция ще отбележи ръст от 2,4 на сто от БВП. Очакванията на фонда за тази година са Гърция да отбележи дефлация от 0,4 на сто, а през 2016 г. инфлацията да е нулева. В средносрочен план МВФ предвижда, че през 2020 г. инфлацията ще е 1,4 на сто.

По-мрачни са оценките на фонда от тези на гръцкото правителство относно ръста на безработицата. Според МВФ безработицата в Гърция тази година ще бъде 26,8 на сто и ще скочи до 27,1 на сто през 2016 г.