Решението на международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс (Standard & Poor's ) да понижи кредитния рейтинг на Русия до спекулативно равнище е взето по пряка заповед на Вашингтон, заяви високопоставен руски дипломат, цитиран от Франс прес.

"Фактът, че това решение беше взето сега, не е изненадващ: по странно съвпадение то се появява едновременно с нова вълна антируска истерия", посочи заместник-министърът на външните работи Василий Небензя пред РИА Новости.

"Нямам никакво съмнение, че то е било взето не по внушение, а по пряка заповед от Вашингтон", допълни той.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков решенията за кредитните оценки са политически мотивирани и не са свързани с икономическата действителност, допълва Ройтерс.

Още през декември S&P бе отправила предупреждение в тази посока след исторически срив на рублата, който хвърли страната в най-лошата монетарна криза за 15-те години управление на Путин.

Кредитните рейтинги се правят от специализираните международни агенции на основата на редица параметри: държавен дълг, бюджетен баланс, инвестиционни рискове.

Тези рейтинги се използват от инвеститорите, включително и големи инвестиционни фондове, за да ги ориентират може ли да купуват държавни облигации.