Решението на българското правителство да смени кандидата на страната за поста генерален секретар на ООН няма никакво отношение към Русия, заяви днес говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

„Искам да подчертая, че това решение няма никакво отношение към нас. Това е решение на българското ръководство. Много ми се иска да вярвам, че то е суверенно“, каза Захарова.

„Още щом се появиха инсинуации на тема, че Русия е въвлечена в смяната на кандидата от България, ясно изразихме позицията си: в подобни неофициални или задкулисни игри не участваме“, добави тя.

Захарова изрази надежда, че българските граждани също ще разберат, че „Русия няма никакво отношение към това. Макар че желанието да ни замесят беше много силно“, отбеляза тя.

Още преди да стане факт, смяната на кандидата ни предизвика международен скандал. В средата на септември Захарова заяви, че Русия е против подобна смяна, извършена под натиска на чужда държава. Тя визираше Германия и нейния канцлер Ангела Меркел, която по време на неотдавнашната среща на Г-20 в Китай е поискала от руските лидери да подкрепят такава смяна.

Не закъсня и официалната германска реакция. Берлин обвини Москва, че информацията, че канцлерът се опитала да окаже натиск върху България да избере нов кандидат в надпреварата за мястото на Бан Ки-мун не отговаря на истината.