Москва призна, че руски граждани са били ранени в Сирия. Външното министерство уточнява, че това не са военнослужeщи от руския контингент в страната, а наемници.

Макар Кремъл да не признава официално, в Сирия на страната на режима се сражават войскови части от руски наемници. Най-голямата е известна като Частна военна компания „Вагнер”.

При опит да атакуват нефтено предприятие, под контрола на подкрепяната от Запада умерена опозиция, на 7 февруари две роти попадат под въздушни удари на американската авиация.

„Когато 550 души през нощта в пустинята, попадат под обстрел – много от тях загиват. Може би около 200. В какво състояние са останалите 350, не се знае. Но да се оживее там, при тези условия, е било много трудно поради една проста причина – не е имало подкрепа от въздуха, тъй като подразделенията на „Вагнер” нямат хеликоптери”, заяви Евгений Шабаев, атаман на казашкото общество "Ховрино", Кубан – Москва.

Ранените са настанени на 14 февруари във военната болница в Химки край Москва. За точния брой на убитите и ранените може само да се предполага на базата на свидетелства на техни близки или националистически организации, чиито членове се сражават като наемници.