Руското министерство на външните работи заяви, че отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания е или терористична атака, от която Лондон не е съумял да защити жертвите, или постановка на британските власти, предаде АФП.

Елементарната логика подсказва, че има само два възможни варианта: или британските власти не са в състояние да осигурят защита срещу този вид, образно казано, терористичен акт на своя територия, или самите те, пряко или косвено – не обвинявам никого в каквото и да било – са режисирали атака срещу руски гражданин, заяви директорът на департамента за неразпространение и контрол върху въоръженията Владимир Ермаков на брифинг за чуждестранните посланици в Москва.

Снимка: Reuters

Русия няма абсолютно нищо общо със случая с отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия. Това най-вероятно е поредната грубо фалшифицирана авантюра, каза Ермаков, цитиран от ТАСС.

Остава само да се разкрие кой стои зад това и какви цели е преследвал. Ясно е едно, че Русия няма нищо общо, и то по една проста причина: за Русия такава авантюра е просто недопустима, по всичките параметри ние нямаме изгода от нея, добави той.

Случаят „Скрипал“ може да е организиран от Вашингтон. За никого не е тайна, че именно най-близкият партньор на Великобритания остава единствената държава, която официално запазва най-големия в света арсенал от химически оръжия, изтъкна Ермаков и изрази увереност, че авторите и участниците в провокацията с този случай ще понесат наказание.

  • Великобритания: Путин има „основна” вина за отравянето на Сергей Скрипал
  • Лекарите не правят дългосрочни прогнози за здравето на сем. Скрипал
  • Юлия Скрипал с първо ТВ изявление: Животът ми се преобърна, не искам помощта на Русия
  • ОЗХО: Скрипал отровен с над 50 гр Новичок
  • Владимир Углев: Веществото, използвано срещу Скрипал, е точно „Новичок”
  • "Дейли телеграф": Установена е самоличността на заподозрени за атаката срещу Сергей Скрипал
  • Лондон разследва руската телевизия Ар Ти за необективно отразяване на случая „Скрипал”
  • Експерти потвърдиха заключенията на британците по случая "Скрипал"
  • Бившият ни посланик в Москва получава нов пост
  • Изписаха Юлия Скрипал от болницата

Руският дипломат заяви, че Москва смята нападението в Солсбъри за терористичен акт срещу руски граждани на територията на Великобритания.

Москва очаква от Лондон и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) официален подробен доклад във връзка с отравянето на полковника от ГРУ (военното разузнаване) Скрипал, каза Ермаков.

Дипломатът обясни, че ако е било използвано бойно нервнотоксично вещество срещу Скрипал, на мястото на отравянето би имало голям брой жертви, а при случая в Солсбъри не е така.

Снимка: Фейсбук

Руското министерство на външните работи е изненадано, че британските власти, в нарушение на елементарните норми на цивилизованост в международните отношения, не дават на руската страна дори консулски достъп до руската гражданка Юлия Скрипал, която очевидно е в беда, отбеляза Ермаков.

Той съобщи, че външното министерство е подготвило паметна записка с техническа и правна информация във връзка със случая.