Четири крилати руски ракети, изстреляни от кораби в Каспийско море по цели в Сирия, са паднали в Иран, твърдят неназовани американски източници, цитирани от Би Би Си.

В сряда Русия съобщи, че е изстреляла 26 ракети по 11 цели в северни и северозападни райони на Сирия, намиращи се на разстояние около 1500 км. В четвъртък от Москва заявиха, че всички ракети са поразили целите си, припомня БГНЕС.

Иранската информационна агенция ИРНА съобщи в сряда, че неидентифициран летящ обект е паднал в село в Гозгапан в иранска провинция Западен Азербайджан, която съвпада с трасето на полета на ракетите, изстреляни от Каспийско море.

Други ирански медии обаче определиха информациите за паднали ракети на територията на Иран като „психологически операции на САЩ срещу Москва“.

“Откакто Русия започна операциите си в Сирия, западните медии и официални представители започнаха атаки с всички средства срещу Москва“, съобщи агенция Фарс, за която се твърди, че има близки връзки с иранската Революционна гвардия.

Руското министерство на отбраната отрече информациите от Запада.

„Всеки професионалист знае, че по време на тези операции винаги фиксираме целта преди пуска и след поразяването ѝ. Всички наши ракети поразиха целите си“, заяви говорителят на военното ведомство в Москва ген. Игор Конашенков.

Москва твърди, че атакува позиции на Ислямска държава (ИД) и отрича твърденията на Запада, че руските удари основно са насочени към други опоненти на сирийския президент Башар Асад.

Екстремисти от ИД държат под контрол значителни като площ региони в Сирия и Ирак. Въздушните удари на Русия отслабиха ИД, каза в четвъртък командващият генералния щаб на сирийската армия ген. Али Аюб , което създало възможност за сирийската войска да започне контранастъпление за възстановяване контрола си върху градове и села.

Има информации за тежки сражения в райони на провинциите Идлиб, Хама и Латакия, където действа коалицията от бунтовници, включително и свързания с Ал Каида Фронт Ал Нусра.