Серия от мощни взривове в склад на йеменската армия разтърсиха Аден, втория град в страната, предаде Франс прес. Очевидци съобщават за жертви и ранени.

Експлозиите са чути в целия град, а стълбове от дим се издигат над склада.

Йемен е арена на сблъсъци между шиитските бунтовници хуси и проправителствените части, които са верни на президента сунит. Особено интензивни са сраженията именно в Аден. За последните три дни там са загинали най-малко 54 души и 187 са били ранени.

Освен това, в четвъртък Саудитска Арабия, подкрепена от богатите на петрол сунитски емирства в Персийския залив, започна военна операция срещу бунтовниците в Йемен. В операцията Рияд е задействал над 100 бойни самолета.

Тази нощ за пореден път беше бомбардирана столицата Сана, като цел е било поделение на Националната гвардия.

Законният президент на страната Абд-Рабу Мансур Хади нарече шиитските бунтовници - хуси "марионетки на Иран", като директно обвини Ислямската република за хаоса в страната. Техеран отрича да има общо със събитията в Йемен и призовава бомбардировките да спрат.

Според някои анализатори, ескалацията на насилието е резултат от страховете на сунитските страни, че Иран ще придобие контрола над ключови морски трасета, използвани от петролните танкове.

Хади каза на свой ред, че военната операция има за цел да защити йеменците от "провалилата се агресия" и посочи, че тя трябва да продължи, "докато бандата на хусите не капитулира".

Той призова своите поддръжници да се вдигнат на мирен протест срещу метежниците и армията да защити държавните институции и да изпълнява заповедите на "законното ръководство" на страната.

Междувременно, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун коментира, че уреждането на конфликта в Йемен трябва да стане с мирни средства.

Американският президент Барак Обама подкрепи действията на Саудитска Арабия в телефонен разговор с крал Салман. Двама пилоти от кралството бяха спасени с американска помощ, след като самолетът им претърпя технически проблем.