Морският тюлен Марк Бисонет трябва да заплати 6,6 млн. долара глоба на Пентагона заради разкрита секретна информация, свързана с убийството на Осама бен Ладен.

През 2012, само година след убийството на бен Ладен, Бисонет публикува книгата си „Нелек ден”, в която описва подробно секретната операция. Още тогава творбата разгневи американските власти.

Осама бен Ладен беше убит при операция на американските спецчасти в пакинстанския град Аботабад на 2 май 2011 г. Още същата нощ тялото му е било погребано в океана.

В книгата си, публикувана под псевдонима Марк Оуен, командосът опровергава доста писания за операцията. Той признава например, че не е имало никаква престрелка в дома на Осама, като най-издирваният терорист в света просто е бил застрелян в леглото му.

И до днес той отказва да сподели кой точно от екипа е дръпнал спусъка срещу издирвания близо десетилетие след атентатите на 11 септември лидер на Ал-Кайда.

Марк Бисонет е снимал трупа на Осама в леглото. През януари той се опита да постигне споразумение с властите да им предаде твърдия диск с фотографията, ако те снемат обвиненията срещу него.

Съдебната сага на Пентагона срещу командоса приключи с решение той да изплати 6,6 млн долара глоба за издаване на секретна информация и нарушаване на договора му с армията за конфеционалност.

Парите ще бъдат удържани през следващите четири години от приходите от продажби на книгата.