Моралът в политиката ще е водещ принцип в управлението на Франция. Това заяви новият френски президент Еманюел Макрон още преди да поеме властта.

Новото правителство беше обявено с 24 часа закъснение. Еманюел Макрон настоя да бъдат проверени всички номинирани за министри. Трусовете от миналото, когато се оказа, че един министър е забравял да декларира доходи или пък друг – че има тайни сметки в чужбина, могат да са пагубни за Макрон.

75 процента от французите смятат, че управляващите им са по-скоро корумпирани.  За Макрон обаче, това остава в миналото.

„Президентът настояваше правителството да е израз на обновлението в политиката, което вече е в ход”, заяви премиерът Едуар Филип.

Снимка: Reuters

Считаният дълго за фаворит преди изборите Франсоа Фийон срина популярността си, заради наемане на трудов договор на съпругата и децата си. За да няма спорове дали това, което не е забранено, винаги е морално, отсега нататък спорният морал ще бъде забранен със закон.

Първият закон, приет от новото управление, ще засяга именно прозрачността и морала в политиката. Тази стъпка може да се окаже ключова за доверието в новия президент.

Френският президент използва първото заседание на правителството днес, за да утвърди своя авторитет и да изложи виждането си за президентско управление, което стои над политиката на всекидневието, предаде ДПА.

Кадри от Елисейския дворец показаха Макрон да се усмихва, седнал срещу премиера Едуар Филип край масата с 22-членния министерски екип, назначен вчера.

Снимка: Reuters

Според говорителя на правителството Кристоф Кастане Макрон е изразил задоволство от факта, че е събрал разнообразен кабинет, в който влизат политици от десницата, от левицата, както и представители на гражданското общество.

В първото си обръщение президентът центрист каза, че министрите му "вече не са ограничавани от етикети и политическата им принадлежност няма да им попречи да работят интелигентно за Франция".

Макрон каза пред министрите, че смята да упражнява пълноценно всичките си конституционни правомощия, но основната му роля трябва да бъде очертаването на политическия курс, каза Кастане.

Дългосрочните въпроси са от компетенциите на Елисейския дворец, а ежедневните или средносрочните - от тези на Матиньон (премиерската резиденция), добави Кастане, цитирайки държавния глава.

Правителственият говорител отбеляза, че Макрон очаква с нетърпение да обсъжда и обменя гледни точки с правителството си, но ще е са необходими също лична преценка и подкрепа за правителствените решения.

Снимка: Reuters

Президентът иска правителството да започне веднага да работи по въпроси като либерализирането на трудовото законодателство. Законопроект за "връщане на нравствеността" в политиката ще бъде представен на правителството преди парламентарните избори през юни, каза цитираният говорител.

Всички министри, независимо от политическата им принадлежност, се очаква да подкрепят усилията на Макрон да спечели парламентарно мнозинство, без което правителството може да падне.

Правителството на Макрон включва няколко министри, които преди бяха част от социалистическата партия на предшественика му Франсоа Оланд.

Премиерът Филип, министърът на икономиката Брюно льо Мер и този на публичната отчетност Жерал Дарманен обаче идват от десноцентристката партия "Републиканците", която се очаква да бъде основен съперник на центристката формация на Макрон "Република, напред!".

Снимка: Reuters

Междувременно създадената преди година партия на президента бележи най-високите си резултати в допитване преди парламентарните избори.

След първото заседание на новото френско правителство президентът проведе специално заседание по въпросите на сигурността, на което бяха обсъдени мерки за защита на страната срещу терористични заплахи и кибератаки, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Елисейския дворец.

На срещата присъствали най-високопоставените френски представители в областта на сигурността и отбраната, както и новите министри на външните работи и на отбраната. Основна тема на разговорите били френските военни операции в региона Сахел в Африка, Ирак и Сирия.

Заседанието продължило един час и половина. Повече подробности не бяха дадени. Утре Макрон ще посети френския контингент в Мали.