Повече права за „румънската общност и румънското малцинство в България” поиска в писмо до българския кабинет бившият министър на правосъдието на Румъния Моника Маковей. То е изпратено до премиера Бойко Борисов, социалния министър Ивайло Калфин и министъра на образованието Меглена Кунева, съобщи агенция „Фокус”, която разполага с копие на документа.

„Миналата година към мен се обърнаха български граждани от румънски произход и ме информираха за трудностите на ромите с румънско потекло в България да изучават учебните предмети на румънски език. За втори път сигнализирам за тези проблеми. Всички живеещи в България румънци трябва да бъдат признати и да бъдат третирани като национално малцинство в съответствие с международното право”, се посочва в позицията на Маковей.

По думите й съществуват трудности пред гражданите роми от румънски произход да заявят, че са румънци. Тя настоява българското правителство да приеме бюджет и подробен план за действие, както и списък с конкретни мерки за запазване на езика в училищата и във висшите учебни заведения.

Румънците би трябвало да изучават учебните предмети на своя собствен език, ако желаят това и би трябвало да им се позволи да запазят своята култура и да проповядват в църквите на румънски език”, допълва Моника Маковей.

България е еднонационална държава, отговори й Ивайло Калфин

„България е еднонационална държава и национални малцинства не съществуват. Възможностите за учене на майчин език съществуват в законодателството като свободно избираем език. Никой не пречи на нито един български гражданин да учи румънски или какъвто друг език си избере в съответното учебно заведение”.

Това е заявил вицепремиерът Ивайло Калфин на вчерашното заседание на Министерския съвет, съобщи БГНЕС. На заседанието е коментирано писмото от евродепутата Моника Маковей.

„Госпожа Маковей в това писмо обръща внимание, че румънската общност и румънското малцинство в България няма възможност да учи румънски и това се случва, защото на него не му се дават правата да се дефинира като малцинство. Включително посочва, че има редица роми от румънски произход, които имат трудности да заявят, че са румънци.

Посочват се села във Варненска област например, където имало високо население на роми, много роми от румънски произход и това са села като Граф Игнатиево, Белослав, Изворско, Въглен, Любен Каравелово, Девня, Старо Оряхово, Одърци, Оборище и т. н., тъй като тези роми от румънски произход имат трудности и не могат да си заявят своята етническа принадлежност, съответно държавата не им дава възможност те да учат родния си майчин румънски език.

Аз мисля, че тук има една трайна позиция на българската държава. Ние сме еднонационална държава. В България национални малцинства не съществуват.

Възможностите за учене на майчин език съществуват в законодателството (вероятно затова и до госпожа Кунева е писмото) като свободно избираем предмет. Никой не пречи на нито един български гражданин да учи румънски или какъвто друг език той си избере в съответното учебно заведение.

Обръщам внимание на това писмо, защото това е част от една доста дълго траеща позиция от страна на различни румънски представители, включително в Европейския парламент, като госпожа Маковей, които настояват да се вземат мерки в това отношение, което не способства по никакъв начин на добрите ни отношения добросъседски между двете страни”, обяснил Калфин пред колегите си от кабинета.

Меглена Кунева предлага с писмото да се запознаят и народните представители и да се изготви отговор.