Полицейските сили в Чечения заподозряха в измама три момичета, които са отмъкнали пари от бойци на „Ислямска държава”. Те са излъгали, че средствата им трябват, за да пътуват до Сирия. Вместо да се отдадат на джихад обаче, девойките са смятали да отидат на почивка с придобитите средства, съобщиха руски медии.

Те са измъкнали 3300 долара от ислямистите.

Едно от момичетата, Мириам, разказа пред руската телевизия „Лайф нюз”, че един от екстремистите се е свързал с нея в социална мрежа преди няколко месеца. Скоро след това боецът ѝ е предложил да започне нов живот в Сирия. На отговор на момичето, че няма средства, ислямистът предложил да ѝ изпрати пари.

Мириам изтрила профила си в социалната мрежа, след като получила парите. По подобен начин са се развили събитията и в други два случая, в които бойци на ИД са изпращали пари на младото момиче.

Другите две момичета са действали с идентична схема. По време на комуникацията си трите девойки са изпращали на бойците чужди снимки и фалшива информация. Смята се, че няма опасност да бъдат открити от групировката.

Лъжата на трите девойки е била разкрита от полицейските части в Чечения. В момента те са „заподозрени в измама”, води се разследване. Заплашва ги голяма глоба и до 6 години затвор.

Руски медии коментираха, че не се знае дали подобни измами не се честа практика в определени части на Руската федерация.