Моментът, в който „Майката на всички бомби” се взривява (ВИДЕО)
САЩ използваха най-мощната си конвенционална бомба при нападение над „Ислямска държава” в Афганистан
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 9
    4
MOAB
Снимка: Enex

Американската армия разпространи видеозапис от атаката с т.нар. „Майка на всички бомби” – най-мощната конвенционална бомба на въоръжение в САЩ.

GBU-43 MOAB (Massive Ordnance Air Blast) тежи над 10 т, дълга е 9 м има 11 т тротилов еквивалент. Тя експлодира, преди да удари земята, за да нанесе по-големи поражения по повърхността.

„Майката на всички бомби” убила 36 джихадисти от „Ислямска държава”Това не е война с тероризма, а нечовешка и брутална злоупотреба с Афганистан като тестова площадка за американски оръжия, коментира бившият президент Хамид Карзай

Вчера тя беше използвана за първи път в реални бойни действия, като целта е била да унищожи тунели на „Ислямска държава” в източната афганистанска провинция Нангархар.

Бомбата беше хвърлена над зона, в която по данни на американската армия, се укриват между 600 и 800 бойци. По информация на афганистанските власти тя е убила 36-има джихадисти.

САЩ използваха за първи път най-мощната си неядрена бомбаНаричана „Майката на всички бомби”, тя е разработена по време на войната в Ирак

Президентът Доналд Тръмп обяви атаката в Източен Афганистан за успешна военна мисия.

САЩ все още имат над 8400 военни в Афганистан. Очаква след месец обаче НАТО да обяви дали запазва присъствието си там или ще го преосмисли и намали.

  • 9
    4
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре