Четирите милиона граждани на Молдова предпочитат да влязат в Европейския съюз, вместо да останат в орбитата на Русия. Това заяви вчера в интервю за Асошиетед прес в Тирана молдовският президент Николае Тимофти, който участваше в срещата на високо равнище на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

Молдовците жънат икономически ползи от по-тесните връзки и безвизовия режим с 28-членния съюз, посочи Тимофти, добавяйки, че присъствието на Русия продължава да е фактор в бившата съветска република, 24 години след като тя обяви независимост при разпадането на СССР през 1991 година.

"Не можем да отречем реалниостите, които съществуват в Молдова. Ние бяхме част от съюз, в който доминираше Русия", отбеляза той. "Но ние сме европейска страна и нашият народ има европейски аспирации", каза молдовският президент.

По думите му в Молдова са разбрали, че могат да живеят много по-добре в европейското семейство, отколкото в който и да е друг политически съюз.

Проевропейското правителство на Молдова обаче разчита на подкрепата на комунистическата партия, която не одобрява бързите реформи, приближаващи страната към ЕС, отбелязва агенцията.