„Моята борба” стана бестселър в германските книжарници през 2016 г.
От началото на миналата година до сега са продадени около 85 000 екземпляра в Германия
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    0
„Моята борба”
Снимка: Getty Images

Книгата на Адолф Хитлер „Моята борба” стана бестселър по книжарниците в Германия за последната година.

От началото на миналата година до сега са продадени около 85 000 екземпляра на немски език на антисемитския манифест на фюрера. В края на януари тази година издателството ще пусне шести тираж, който включва и критични бележки от учени.

Австрийският парламент реши родната къща на Хитлер да бъде конфискуванаБъдещето на сградата е широко обсъждано в страната

„Моята борба” беше официално забранена за издаване в Германия от края на Втората световна война. На 1 януари 2016 г. обаче авторските права изтекоха и книгата беше издадена от Мюнхенското издателство „Институт за съвременна история” (IfZ) за първи път от средата на 40-те години нa XX в. 

„Моята борба” е публикувана за първи път през 1925 г. – осем години преди Хитлер да дойде на власт в Германия. Освен че разказва за живота на Хитлер, тя обяснява и идеите на националсоциализма.

„Моята борба”
Снимка: Getty Images

За разлика от кориците на изданията от времето на нацизма в Германия, върху които е изобразен лика на Хитлер, новите ще бъдат чисто бели. Според германските закони нацистките символи и свастиките са забранени.

Директорът на издателството Андреас Виршинг коментира, че се би се радвал, ако немските преподаватели използват новото издание в училище. 

По материали на БГНЕС и Би Би Си
  • 3
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре