27-годишният сириец Мохамед Далеел, който се самовзриви в Ансбах, е описал в писмо, защо се страхува да бъде върнат в България. Аргументите му са полицейско насилие и липса на медицинска помощ, съобщават германските медии, като отбелязват, че истинността на твърденията не може да бъде доказана.

Писмото е предоставено от неправителствена организация на германски политик от партията на Левите. 

27-годишният сириец бил психически травмиран и лабилен и пасва в профила на вербуваните от ИДИЛ, показват новините данни от разследването. В мобилния му телефон е открита комуникация, от която става ясно, че мъжът е получават напътствия и указания за самоубиствения акт.

„Чатът показва, че друго лице, където и да се е намирало по време на тази размяна на телефонни съобщения, е повлияло в значителна степен на действията на нападателя. Чатът е приключил в момента преди атаката”, каза министърът на вътрешните работи на Бавария Йоахим Херман.

Вестник „Билд” разполага с медицинското му досие от терапевтична клиника в Германия.  Според него мъжът многократно е заявявал, че ще се самоубие. Един от опитите му да сложи край на живота си е след известие, че трябва да бъде върнат в България.

Месец по-късно в експертизата е записано, че от пациента може да се очаква да извърши самоубийство и то да бъде зрелищно. Мъжът е бил силно травмиран от войната в Сирия, където губи жената си и детето си.

В писмо до неправителствена организация Мохамед твърди, че при залавянето му в България е бил пребит от български полицаи, защото отказал да даде отпечатъци. Два месеца е прекарал в единична килия. Не е получил медицинска помощ, а е имал нужда от такава. От МВР бяха категорични, че твърденията не съответстват на истината.

Има спекулации, че може би връзките му с ИДИЛ започват именно по време на престоя му в България. От Австрия мъжът успява да стигне до Германия.  Кога 27-годишният Мохамед се е радикализиран - отговорът този въпрос все още е неизвестен.

При обиска в жилището на Далеел са открити материали, използвани за самоделни бомби. Според експерти това не може да останало незабелязано. Затова критиките са към контрола на местата за настаняване на мигранти, както и отношенията между самите бежанци.

  • Нетаняху не се впечатлява от гнева на мюсюлманските лидери
  • Вени Марковски: Доналс Тръмп прави тест на демократичните институции в САЩ
  • Ще има ли нови терористични атаки в САЩ след решението на Тръмп за Ерусалим?
  • Нови ракетни престрелки между Израел и палестински бойци
  • Светът реагира остро на решението Тръмп да обяви Ерусалим за столица на Израел
  • МВР: Атентаторът от Ансбах не се е оплаквал от полицейско насилие
  • Атентаторът от Ансбах се оплакал от полицейско насилие в България
  • „Ислямска държава” разпространи видео с атентатора от Ансбах
  • Терористичен акт в Ансбах, нападателят влязъл от България (ОБЗОР)
  • Атентаторът от Ансбах е бил в България до средата на 2014 г.