Европейският съюз трябва да поеме ангажимент към средностатистическите руснаци, най-вече към младежта, за да подобри взаимоотношенията, които са в най-лошото си положение от Студената война досега, заяви ръководителката на външната политика на съюза.

"Трябва да поемем ангажимент към руския народ, като започнем от младите хора, да ги насърчим да гледат на ЕС със свои очи и да изградят контакти из цяла Европа", заяви Федерика Могерини в латвийската столица Рига.

"Не можем да изгубим поколения млади руснаци", допълни тя, говорейки пред парламентаристи от целия европейски съюз, които бяха там, за да дискутират общата външна политика на сигурността и отбраната.

Напрежението между Запада и Русия достигна най-тежкото си ниво от края на Студената война, след като Москва анексира украинския полуостров Крим миналата година.

"Европейският съюз никога не е търсел и няма да търси конфронтация с Русия", заяви Могерини, допълвайки, че "не е типично за ЕС да търси конфронтация".

Миналата година ЕС и САЩ наложиха санкции, предимно срещу висши служители в администрацията на президента Владимир Путин насред сраженията между проруските сепаратисти и войските на украинското правителство в източната част на Украйна, граничеща с Русия.

Могерини е оптимист за т. нар. примирие "Минск 2" между враждуващите страни, което ЕС и Русия договориха миналия месец.

"Досега спирането на огъня потръгна - не е идеално, все още има някои нарушения, а аз обсъдих това с украинския президент Петро Порошенко снощи. Но със сигурност тенденцията е позитивна, дори да не е съвсем съвършена и ние много добре знаем това", обяви Могерини, допълвайки, че следваща вълна от санкции срещу Москва винаги е вариант, ако примирието се провали.