Над 30 000 румънци протестираха в Букурещ и в десетина румънски града, за да кажат "не" на корупцията и да се обявят срещу спорна реформа на правосъдната система, поискана от левицата, предаде Франс прес.

"Събрахме се тук, за да поискаме от лидерите да не пипат правосъдието и да се откажат от проекта си за реформа", заяви един от участниците в протеста в Букурещ, провел се на Университетския площад в центъра на румънската столица.

"Случващото се е срам. Под претекст да подобрят законите за правосъдието, те въведоха членове, които им позволяват да избегнат възможни санкции", каза друга участничка в протеста.

Парламентът, доминиран от социалдемократите, одобри в края на декември три проектозакона, които породиха опасения, че независимостта на магистратите ще се намали и че ще бъдат ограничени прерогативите на антикорупционната прокуратура, която е изключително активна в преследването на народни избранници, заподозрени в корупция.

Президентът Клаус Йоханис не е казал дали ще подпише законите, които бяха критикувани от Брюксел и от САЩ.

Новите протести се организират няколко дни, след като премиерът Михай Тудосе бе принуден да подаде оставка от съпартийците си социалдемократи и бе номиниран нов премиер, евродепутатката Виорика Дънчила, която изразява подкрепата си за въпросните закони. Според някои румънски медии в днешните протести са участвали дори 50 000 души.

С автомобили, влакове, автобуси, самолети или пеша, румънци от всички части на страната пристигаха днес в столицата, за да се включат в митинга.

Полицията е мобилизирана от три различни окръга, защото униформените в столицата нямало да могат да се справят.

Сайтът Зиаре, цитиран от БТА, съобщава за инциденти между жандармерията и протестиращите. Органите на реда са блокирали стотици хора в подлеза на Университета, след като организирали филтри, за да обискират демонстранти, идващи с метрото от централната гара, тъй като се смята, че сред тях има футболни агитки.

Причината протестът в Букурещ да е на площад "Университате" е, че именно там започнаха събитията от 89-та г. и падането на Чаушеску. Организацията за демонстрацията е започнала в края на декември.