Младоженци от Югоизточна Турция замениха разточителното сватбено тържество с благотворителност. Вместо да почерпят роднини и приятели, младото семейство нахрани 4000 бежанци, пострадали от гражданската война в съседна Сирия.

Идеята за благотворителната акция е на бащата на младоженеца – Али Юзюмчоглу, който е доброволец в една от големите турски хуманитарни организации – Кимсе Йок Му (КЙМ). КЙМ всекидневно предоставя храна на много от хилядите сирийски бежанци в страната. Бащата на младоженеца се е свързал с представител на организацията и е предложил младото семейство да поеме част от разходите за изхранването на бежанците за един ден.

„Мислех си, че споделянето на голяма вкусна вечеря с нашите семейства и приятели е излишно, след като сме заобиколени от толкова много хора в нужда. Споделих идеята си със сина си и съм много щастлив, че той я прие и че младите започнаха общия си път с подобно безкористно деяние”, обясни Али Юзюмчоглу в интервю за британския вестник „Индипендът”.

Служител на КЙМ разказа за реакцията на булката Есра, когато бъдещият ѝ мъж и споделил за идеята. „Можете да си представите колко изненадана беше тя, защото като булка не бихте мислили за подобна идея – тогава всичко се върти около вас и около младоженеца”, обясни той.

По думите му в Югоизточна Турция има силна традиция на оказване на помощ и споделяне на храна с онеправданите хора. „Те обичат да споделят храната си, масата си, всичко, което имат”, допълни представителя на КЙМ. Някои изтъкват, че въпросните културни особености са били причината булката да се съгласи.

Семейството отказа да коментира сумата, която са дарили за храната.