Млади холандци имат революционна идея за почистването на Tихия океан. Те са разработили технология, с която обещават да намалят наполовина пластмасовите отпадъци в океана. 

Технологията ще улавя боклуците между Хаваи и Калифорния чрез силата на водните течения. Системата се състои от плаващи тръби, които ще спират пластмасата.Отделно екран ще прихваща под повърхността по-малките парченца. Обхватът й на действие е до 2 километра.

„Замърсяването с боклуци причинява екологична катастрофа. Над 100 вида вече са застрашени от изчезване. Това става и още по-опасно, защото през следващите десетилетия  97 процента от пластмасовите боклуци ще се разградят на по-малки парченца, които влизат в хранителната верига  и са потенциална опасност за здравето”, каза авторът на проекта Боян Слат.

Според авторите на идеята в следващите 5 години могат да бъдат почистени около половината от отпадъците в океана.

„Веднъж събрали тези боклуци, те ще бъдат рециклирани отново в пластмасови изделия със специален бранд. Представете си, че част от бронята на колата ви, или столът на който седите, е бил парче от телефона ви”, обясни Боян Слат.

Проектът е в начална фаза и струва цели 31 милиона долара. Въпреки това, 22-годишният холандец и екипът му от 60 души имат подкрепата на известни световни компании.