Младежът, убил 17 души в училище във Флорида, членувал в крайнодясна група. Бил е свързан с „Република Флорида”, която се самоопределя като „организация за защита на гражданските права на белите”.

Извършителят беше задържан от властите и срещу него е повдигнато обвинение в предумишлено убийство на 17 души. 

Разследването на стрелбата продължава. До момента се знае, че извършителят на шокиращото нападение е Никълъс Круз. Той е бил свързан с групата „Република Флорида”, която се самоопределя като „организация за защита на гражданските права на белите”. ФБР призна, че още през септември миналата година е получило информация, свързана с Никълъс Круз.

„ФБР получи информация за коментар, направен в „Ютюб”. В коментара се казва: „Ще стана професионален стрелец в училище”, заяви Робърт Ласки, агент на ФБР.

Предполага се, че Круз е имал проблеми с момиче и вероятно решението да извърши нападението в деня на Свети Валентин не е съвпадение.

Съединените щати са в траур след стрелбатата. Американският президент Доналд Тръмп изрази своите съболезнования, но за пореден път избегна темата за затягането на контрола върху огнестрелните оръжия.

„Нито едно дете, нито един преподавател не бива да се страхува, когато е в американско училище. Нито един родител не бива да се страхува за живота на своето дете, когато го изпраща с целувка на училище”, подчерта Тръмп.