Мюсюлмани от цял свят протестират срещу решението на САЩ за Ерусалим
Съветът за сигурност на ООН ще заседава извънредно
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 7
    12
Ерусалим, полицаи
Снимка: Reuters

Напрежението около статута на Ерусалим не стихва. Мюсюлмани по целия свят протестират срещу решението на Съединените щати да приемат града за столица на Израел.

Движението „Хамас” подготвя нова интифада, а Съветът за сигурност на ООН ще заседава извънредно.

Засега обстановката в Стария град е спокойна, предаде специалният пратеник на bTV в Ерусалим Петър Нанев.

Полицията и армията в Ерусалим са получили допълнителни подкрепления във връзка с очакванията за размирици. Властите очакват размириците да започнат с пълна сила след петъчната молитва, най-вече в окупираните територии – Западния бряг и ивицата Газа. Ерусалимската полиция не е наложила възрастова граница за петъчната молитва, което се смята за липса на извънредни мерки за сигурност.

След решението на Тръмп за Ерусалим: Очакват се нови протести и размирици Призивът на „Хамас” е днес да бъде ден на гнева, каза специалният пратеник на bTV Петър Нанев

По света протестите на мюсюлманската общност срещу решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел не спират. Денят на петъчната мотива е обявен от мюсюлманите и като „Ден на гнева”.

В Йордания хиляди недоволни протестираха през нощта. „Това решение няма да бъде признато, не и в мечтите ви, само през арабските ни трупове и телата на палестинците”, каза един от протестиращите. 

Протести имаше и в Турция. „Ще защитаваме Ерусалим отсега нататък. Това е въпрос на чест”, категоричен беше протестиращ там.

Протест в Турция срещу решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел
Снимка: EPA

Напрежението в Свещения град се повиши и след вчерашната размяна на удари между „Хамас” и Израел. Ракета от ивицата Газа избухна в Южен Израел, което беше последвано от нападение срещу две позиции на движението „Хамас”. Израел изпрати и допълнителни военни части на Западния бряг, за да предотврати размирици.

Американската позиция обаче остава твърда въпреки предупрежденията на световните лидери и протестите и в Съединените щати.

„Все още има въпроси, по които работим – паспортите на гражданите, картите, статута на консулството и посолството. Нямаме всички отговори на този етап, но решението на президента е достатъчно ясно”, подчерта Хедър Норт, говорител на Държавния департамент на САЩ.

Анкета
До какво ще доведе решението на Доналд Тръмп за столицата на Израел?
Резултати

 

  • 7
    12
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре