Във Филаделфия започна четириднeвният конгрес на Демократите, на който ще бъде издигната официално кандидатурата на Хилари Клинтън за президент на Съединените щати.

В първия ден от конгреса Клинтън получи подкрепа от своя доскорошен опонент Бърни Сандърс и от първата дама Мишел Обама. В пламенна реч Обама заяви, че Клинтън е единственият кандидат, на когото може да довери бъдещето на децата си.

Мишел Обама заяви, че на 8 ноември изборите няма да бъдат между демократи и републиканци, нито между леви и десни. "Трябва да бъде избран човекът, който ще има властта да формира децата ни през следващите 4 до 8 години", заяви Обама.

Според първата дама на Съединените щати това е Хилари Клинтън. Обама изтъкна, че Клинтън е доказала професионализма си и дипломатическите си умения. И закачливо се пошегува с опонента на Хилари - кандидата на републиканците Доналд Тръмп, че следващият президент на страната трябва да бъде човек, който не се "изчервява" и може да се владее и да взима "хладнокръвни, премерени и добре информирани решения", защото в ръцете на държавния глава са кодовете за атомните оръжия и армията.

Мишел Обама продължи с индиректните критики към Тръмп, като заяви, че иска президент, който да научи американските деца, че всички в тази страна са равни. "И че когато има криза, не трябва да се делим, а да се изслушваме, да се сплотяваме, защото заедно сме по-силни", каза Обама.

"Всяка сутрин се будя в къща, построена от роби и гледам дъщерите ми - красиви, интелигентни млади чернокожи жени, как играят на ливадата отпред. Благодарение на Хилари Клинтън - те и всички останали приемат за даденост, че жена може да стане президент на Съединените щати", сподели Мишел Обама.

Първата дама на Съединените щати опроверга мотото на кампанията на Доналд Тръмп - "Да направим Америка отново велика", като заяви, че и в момента Съединените щати са най-великата държава в света.