НАТО ще продължи да засилва своите военни възможности в Черноморския регион, заяви генсекът на алианса Йенс Столтенберт при пристигането му на срещата на военните министри от пакта.

По думите му това ще засегне „военноморските сили, а също средствата за разузнаване и възможностите за прехвърляне на подкрепления".

Столтенберг добави, че НАТО ще сдържа „хибридните заплахи“ с „малки сили“. Отделно блокът е готов да удовлетвори искането на САЩ за изпращане в Сирия на самолети радари за ранно предупреждение АУАКС (AWACS) за нуждите на американската коалиция, предаде ТАСС.

„Министрите ще вземат решение за по-нататъшно разширяване на нашето присъствие в Източна Европа, което ще изпрати сигнал до всеки потенциален агресор“, каза Столтенберг.

Той припомни, че в Източна Европа НАТО вече е разположил шест малки щаба и в близко бъдеще ще разположи още два. Освен това Алиансът възнамерява да „разшири присъствието на своите ударни сили, въздушното и морското патрулиране, както и провеждането на учения“, уточни Столтенберг.

Генералният секретар не посочи никакви цифри, но става дума за разгръщането в Източна Европа на ротационен принцип на допълнително от 2000 до 4000 военнослужещи на НАТО.

В Източна Европа Северноатлантическият Алианс възнамерява да бъде гъвкав и да съчетае разполагането на ударните сили с възможността да се осигури бързо доставяне на подкрепления.

„По време на Студената война стотици хиляди военни стояха от двете страни на границата един срещу друг, но днес ситуация в сферата на безопасността се е променила“, констатира Столтенберг.

НАТО и ЕС заедно срещу киберзаплахите

Европейският съюз и НАТО ще подпишат днес техническо споразумение за борба с киберзаплахите.

„Нашата група за реагиране при извънредни ситуация ще получи механизъм за обмяна на информация и практически конкретни действия, което ще позволи на ЕС и НАТО да действат заедно в борбата с киберзаплахите“, обяви Столтенберг.

Той подчерта, че тези мерки са част от усилията на НАТО за борба с така наречените "хибридни заплахи".

НАТО ще помага на Турция с ВВС и ПВО

Страните от НАТО ще утвърдят днес мисия за въздушна подкрепа на Турция и нейните системи за ПВО, каза още ръководителят на Алианса.

“В края на миналата година ние решихме, че е необходимо да осигурим мисия за подкрепа на Турция, която да включва удължаването на присъствието в Турция на противоракетните батареи на НАТО „Пейтриът“, допълнително въздушно и морско патрулиране в Черно и Средиземно море“, отбеляза Столтенберг.

Разширяването на въздушното и морско присъствие на Алианса в Турция става на фона на рязко влошените отношения между Анкара и Русия, кулминацията на които бе унищожаването на руския Су-24 в Сирия от турските ВВС. Турското правителство твърди, че самолетът е свален, защото е нарушил въздушното пространство на страната.

Що се отнася до батареите „Пейтриът“ те бяха разгърнати в Турция през 2012 г. след серията паднали погрешка снаряди на нейна територия от Сирия, където се води кръвопролитна война. Официален предлог за разполагането на тази мисия бе защитата на Турция от хипотетични ракетни удари от Сирия. Според анализаторите тези сили трябваше да бъдат използвани за създаването на безпилотна зона в Сирия, но Брюксел и Анкара се отказаха по-късно от тази идея.

Министрите на отбраната на страните от Алианса се събират на двудневна среща в Брюксел. Срещата съвпада с мащабното военно учение на руската армия в югозападната част на страната, които имат за цел да тестват бойната готовност на войниците на фона на продължаващото напрежение със Запада.