UK министри обещават брекзит без „задна вратичка”
Филип Хамънд и Лиъм Фокс се обединяват около ограничен преходен период в отношенията с ЕС
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
Брекзит
Снимка: iStock

Великобритания няма да остане в Европейския съюз чрез "тайна вратичка" и след брекзита през 2019 г. ще напусне единния пазар и митническия съюз, обещаха в интервю за „Сънди Телеграф” днес двама британски министри.

След като имаха разногласия за необходимостта от евентуален преходен период след излизане на Обединеното кралство от ЕС, което по план трябва да стане през март 2019 г., министърът на финансите Филип Хамънд - привърженик на варианта с прехода - и министърът на търговията Лиъм Фокс, който беше против, изглежда са сближили вижданията си.

ЕС предлага ограничени права на престой на британски граждани след брекзитаВъпросът ще бъде предмет на допълнителни разисквания е казал британският министър за брекзита

"Искаме икономиката ни да остане силна и динамична в този период на промени. Това означава, че предприятията трябва да могат да бъдат сигурни, че когато само след 20 месеца напуснем ЕС, те няма да се окажат на ръба на пропастта. Поради това смятаме, че ограничен преходен период ще е важен за насърчаване на националните ни интереси и за гарантиране на по-голяма сигурност на предприятията. Този период обаче не може да е безкраен, това не може да тайна вратичка за оставане в ЕС", посочват пред вестника Хамънд и Фокс.

В този период Великобритания ще е извън митническия съюз и ще се явява "трета страна", а не страна по европейските договори, твърдят министрите.

Преговорите за брекзита вървят бавно, като ключовите въпроси са три: бъдещите права на европейските граждани, живеещи в Обединеното кралство, уреждането на финансовите ангажименти при раздялата и ирландската граница.

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре