Министърът на вътрешната сигурност става шеф на канцеларията на Белия дом
Промяната беше обявена в профила на държавният глава в „Туитър“, ден след като новият директор на комуникациите на Белия дом Антъни Скарамучи обвини Прибъс, че изнася информация на медии
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Доналд Тръмп и Джон Кели
Доналд Тръмп и Джон Кели Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп назначи министъра на вътрешната сигурност Джон Кели за нов ръководител на канцеларията на Белия дом на мястото на Райнс Прибъс, съобщиха световните агенции.

Промяната беше обявена в профила на държавният глава в „Туитър“, ден след като новият директор на комуникациите на Белия дом Антъни Скарамучи обвини Прибъс, че изнася информация на медии.

Доналд Тръмп и Райнс Прибъс
Тръмп и Прибъс Снимка: Reuters

„Имам удоволствието да ви съобщя, че току-що назначих генерал/министър Джон Ф. Кели за ръководител на канцеларията на Белия дом“, посочи Тръмп в поредица туитове.

„Той е велик американец и велик лидер. Джон също така свърши забележителна работа в (министерството на) вътрешната сигурност. Бе истинска звезда на моята администрация“, заявява Тръмп.

Временно поста на Кели поема зам.-министърът на вътрешната сигурност Илейн Дюк.

Прибъс посочи пред Си Ен Ен, че е подал оставка, след като Тръмп интуитивно усетил необходимостта от политическо „презареждане“.

„Президентът на САЩ е в правото си по свое усмотрение да промени курса и да натисне копчето за презареждане. Подадох оставка, президентът я прие. Според мен той има поразителен политически усет и (...) е истински професионалист“, заяви Прибъс.

Райнс Прибъс и Джон Кели
Райнс Прибъс и Джон Кели Снимка: Reuters

Той е бивш ръководител на Националния комитет на Републиканската партия, е на поста от януари, когато Тръмп влезе в длъжност. През последните дни обаче стана мишена на остри нападки на фона на обтегнатите му отношения със Скарамучи, припомня ДПА.

Прибъс настоя, че между него и държавния глава няма „лоши чувства“ и отказа да коментира слуховете за конфликт със Скарамучи.

67-годишният пенсиониран военноморски генерал Джон Кели заяви, че за него отправената му молба да заеме поста начело на канцеларията на Белия дом е чест. Той похвали също персонала на повереното му министерство, поздравявайки служителите си за „великите дела, които извършват всеки ден в защита на родината“.

Използвани са материали на БТА
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре