Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис пристигна в Джибути за кратко посещение в стратегически разположената страна, където се намира единствената постоянна американска военна база на африканския континент и където Китай изгражда свои собствени военни обекти, предаде Франс прес.

В момента в американската база Кемп Лемоние се намират около 4000 военни и цивилни служители на САЩ, според Пентагона. Базата играе ключова роля в подкрепата на военни операции в Африка, особено в Сомалия, където американски военни помагат на местните сили да се борят срещу свързаните с "Ал Кайда" бунтовници от групировката "Аш Шабаб".

Базата играе и важна роля в поддръжката на операциите на САЩ в Йемен, където американски специални сили редовно извършват операции с безпилотни самолети за ликвидиране на лидери на "Ал Кайда" на Арабския полуостров (АКАП).

Снимка: Reuters

"За министерството на отбраната на САЩ, Кемп Лемоние и Чабелей (летище на десетина километра, използвано от американски безпилотни самолети) са от жизненоважно значение", обяснява американски представител, пожелал анонимност.

Очаква се днес Матис да се срещне с президента на Джибути Исмаил Омар Гелех. Той ще се срещне и с командващия американските сили в Африка генерал Томас Уолдхозър.

От няколко месеца насам САЩ се притесняват от изграждането на първата китайска база за военна поддръжка в чужбина, близо до Кемп Лемоние. Китайската база ще може да приема военни кораби.

През март генерал Уолдхозър заяви пред Конгреса на САЩ, че е уведомил президента Гелех за опасенията си. Тази седмица обаче друг представител на американското министерство на отбраната заяви, че "не вижда причина да не можем да съжителстваме с китайците, както правим с французите и японците", които също имат бази в бившата френска колония.

Китай обясни, че иска да може да оказва поддръжка на сините каски в Африка, да може да евакуира китайци от континента при криза и да подкрепя борбата срещу пиратството край бреговете на Сомалия, припомня АФП.

Джибути се намира близо до протока Баб ел Мандеб, на изхода на Червено море към Индийския океан. Този морски път е от стратегическо значение за световната търговия.