Над 1 млн. британски граждани подкрепиха подписка за спиране на планираната визита на новия американски президент Доналд Тръмп, съобщава Би Би Си. Инициативата, подкрепена от лейбъристите на Джеръми Корбин, за часове стана втората най-популярна в историята на страната, след като държавният глава на САЩ разпореди спорни мерки за ограничаване на имиграцията.

Британският премиер Тереза Мей коментира по време на своето посещение в САЩ, че не подкрепя ограничаването на правото на пътуване на милиони хора, но все пак трябва да се работи със Съединените щати. Опозицията на Острова настоява пътуването да бъде отложено.

В текста на подписката се посочва, че милиардерът може да бъде допуснат в качеството си на държавен ръководител, но визитата не трябва да се води държавно посещение, защото по закон такова може да се проведе само по покана на кралицата и при настоящата ситуация това би поставило Нейно величество в неловко положение.

Само в рамките на събота и неделя инициативата събра нужните 100 000 подписа, за да влезе в парламента. Към момента повече парафи е събрала само подписката за повторен референдум за ЕС.

Срещу визитата на Тръмп ще има протести в множество британски градове – Лондон, Манчестър, Бристол, Брайтън, Ливърпул, Лийдс, Шефилд, Йорк, Глазгоу, Единбург, Кардиф, Суонзи и др.