Ако Турция се нуждае от газопровода „Турски поток”, ще трябва да се обърне към Русия. Това каза шефът на „Газпром” Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

„Към настоящия момент Турция не се е обърнала към нас с предложение (в тази връзка – б.р.)”, заяви пред журналисти той. Милер допълни, че ако от турска страна постъпи искане, то ще бъде разгледано.

ТАСС по-рано цитира свой източник, според когото преговорите за „Турски поток” за преустановени заради обтегнатите отношения между двете страни след свалянето на руски бомбардировач на границата между Сирия и Турция.

От 1 декември руското правителство преустанови участието си в междуправителствената комисия по търговско-икономическото сътрудничество, чийто член беше енергийният министър Сергей Новак.

На 1 декември 2014 г. по време на визитата си в Анкара руският президент Владимир Путин обяви спирането на „Южен поток“, който трябваше да свързва Русия и България по дъното на Черно море.

Вместо него стопанинът на Кремъл предложи нов проект - „Турски поток“. Новият газопровод също трябваше да мине по дъното на Черно море и до голяма степен повтаряше маршрута на „Южен поток“ с една малка подробност – вместо към България, той завиваше към Турция.

„Турски поток“ трябваше да има сходен с този на „Южен поток“ капацитет – 63 милиарда куб.м. газ и четири отсечки. Предвиждаше се също така и изграждането на газов хъб на гръцко-турската граница, откъдето европейските страни можеха да купуват „синьо гориво“ на пазарни условия.

Русия и Турция също така се договориха и за отстъпка в цената на природния газ от над 10%, която бе обвързана с построяването на новата тръбопроводна система.

През 2015 г. проектът забуксува по редица причини. Част от тях бяха чисто политически.