Милен Керемедчиев: Напрежението между Северна Корея и САЩ достига своя апогей
Ким Чен-ун трябва да покаже сила, за да седнат на масата за преговори с посредничеството на Китай и Русия, смята той
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Северна Корея, Китай

„Напрежението между Северна Корея и Съединените щати достига своя апогей, но не мисля, че света е близо до трета световна война”, смята бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на „Тази сутрин”.

Вчера Северна Корея изстреля далекобойна ракета, която прелетя над територията на Япония.

Северна Корея изстреля балистична ракета, която прелетя над ЯпонияСпоред японския премиер това е възмутителен акт, който сериозно застрашава мира и сигурността в региона

„Тя няма откъде да мине, освен над територията на Япония, но не е нападение. Тя е прелетяла над Хокайдо и е паднала, японската отбрана не я е свалила, защото не я е отчела като заплаха. Прелетяла е над най-слабо населената част от Япония”, допълва още Керемедчиев.

По думите му подобен опит би бил реална заплаха ако такава ракета бъде изстреляна към остров Гуам, който е територията на Съединените щати.

„Това е опит на Северна Корея да покаже, че разполагат с ракета, която може да достигне до американски територии”, казва бившият зам.-министър. По думите му подобни демонстрации на сила ще доведат по-силна позиция на масата за преговори.

„Ким Чен-ун трябва да покаже сила, за да седнат на масата за преговори с посредничеството на Китай и Русия”, смята Керемедчиев.

Доналд Тръмп за КНДР: Всички варианти са на масатаРежимът в Пхенян показва своето презрение към съседите си, към всички членове на ООН и към минималните стандарти за приемливо международно поведение, заяви американският президент

„Северна Корея не се нуждае от реална война, защото това ще има много ужасяващ ефект върху нея и икономиката й”, допълва още той.

„Конфликтът реално не е между Северна Корея и САЩ, а между Китай и САЩ. Китай е основната сила, която се изправя срещу тях и те държат ключа от корейския пъзел”, смята бившият зам.-министър.

Според него няма как Китай „да изпусне юздите” на Северна Корея, тъй като я използват, за да отклонят вниманието на САЩ от други проблеми.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре