Милано е градът с най-много задръствания в Европа. Това сочат резултатите от изследване на американска компания, специализирана в информацията за трафика. Нейните служители използвали данни на Евростат и изследвали условията за шофиране в 13 европейски страни, за да изготвят класацията на градовете с най-дълги автомобилни колони по кръстовищата.

Данните на американските експерти са показали, че северният италиански град е начело на класацията на 25-те града с най-големи задръствания на Стария континент. На второ и трето място се нареждат съответно Брюксел и Антверпен в Белгия. Париж е на четвърта позиция в подредбата.

Като цяло първа сред европейските страни с най-големи задръствания е Белгия, където водачите са загубили средно по 55 часа в шофиране през 2011 г. Следва Холандия, където шофьорите са прекарали по 50 часа в трафика. Следващи в класацията са Франция и Германия с по 36 часа.

Според американската компания най-лесно и приятно се оказва шофирането в Люксембург, Унгария и Ирландия. Като цяло в най-засегнатите от кризата страни е регистрирано най-сериозно намаляване на задръстванията между 2010 г. и 2011 г. - с 49% в Португалия, с 25% в Ирландия, с 15% в Испания и с 12% в Италия.

Трудностите в еврозоната са повлияли и на проблемите с трафика в традиционно най-стабилните икономики в ЕС. Задръстванията са намалели с 8 на сто в Германия, със 7% в Холандия, с 3% в Белгия. Само във Франция се отбелязва лек ръст от 1%.

"Задръстванията са отличен икономически показател, който посочва дали хората ходят на работа, дали компаниите доставят продукти и дали потребителите харчат пари", коментира Джим Бак, директор на отдел "Маркениг и комуникации" в американската фирма, изготвила класацията.