Бившият грузински президент Михаил Саакашвили подаде оставка като губернатор на южната украинска Одеска област и обвини президента Петро Порошенко, че „цинично подкопава” неговите опити за реформи и подкрепя корумпирани кланове в региона, предаде Ройтерс.

Саакашвили, с чието име се свързват сериозни успехи в борбата с корупцията като президент на Грузия в периода 2004-2013 г., бе поканен от Порошенко, който изненадващо го назначи за губернатор през май 2015 г.

На пресконференция Саакашвили обясни оставката си най-вече с невъзможността да постигне своите цели на поста заради тоталната корупция както в региона, така и в централната украинска власт, която според него има интерес от запазване на статуквото и затова е спъвала усилията му за реформи.

„Реших да подам оставка и да започна нов етап на борба. Уморих се, никой още не ме е лъгал толкова много и така цинично”, отбеляза той, пряко визирайки Порошенко и централните власти.

Саакашвили даде да се разбере, че не се кани да напуска политическия живот в Украйна и че ще продължи борбата срещу корупцията, която според него стига до най-висшите етажи на властта.

„Одеса ще може да се развива само след като се избавим от корумпираните”, подчерта губернаторът.

За главни „стълбове на корупцията” той смята украинския вътрешен министър Арсен Аваков и шефа на държавната данъчна служба Роман Насиров. После добави, че президентът е един от хората, които подкрепят корупцията в Одеса чрез личните си връзки с два местни престъпни клана.

По-рано през деня оставка подаде и членът на екипа на Саакашвили – шефът на полицията на Одеска област Георгий Лорткипанидзе. Друг грузинец – Давит Сакварелидзе, който по-рано през тази година бе уволнен като главен прокурор на Украйна, каза, че така открито говорещият Саакашвили си е гарантирал уволнението.

Саакашвили и Сакварелидзе – яростни противници на Русия, бяха сред неколцината чуждестранни политици и технократи, които получиха ключови постове от прозападното ръководство в Киев след свалянето на проруския президент Виктор Янукович през 2014 г.

Те бяха поканени да помогнат в борбата срещу дълбоко вкоренената в Украйна корупция и за избавянето ѝ от клиентелизма и лошото управление на икономиката. Много от тях вече подадоха оставки или бяха уволнени.

След като прие да работи в Украйна, Саакашвили, който е обвиняем за злоупотреба с власт в родината си, бе лишен от грузинско гражданство.

Михаил Саакашвили
Снимка: Reuters

Преди дни антикорупционната реформа, изискваща висшите украински чиновници да декларират финансовото си състояние по интернет, извади наяве огромната пропаст между богатството на политиците и онези, които те представляват, припомня Ройтерс.

Някои декларираха милиони долари кеш. Други разкриха, че имат цели „флотилии” от луксозни коли, скъпи швейцарски часовници, диамантени бижута и сериозни поземлени имоти.

Тези разкрития могат още повече да подкопаят общественото доверие във властите в Украйна, където средната заплати е малко над 200 долара месечно.

Премиерът Володимир Гройсман например разкри, че той и съпругата му държат общо 1,2 млн. долара и 460 хил. евро кеш, имат и колекция от луксозни часовници.

Според изчисления на Ройтерс, базирани на подадените декларации, 24-те членове на украинското правителство държат близо 7 млн. долара кеш в домовете си.

Двама братя депутати от партията на президента Петро Порошенко – Бохдан и Ярослав Дубневич  също имали огромни суми налични пари – над 26 млн. долара.

Според министъра на правосъдието Павло Петренко, който обяви 1 млн. долара в банкова сметка и отделно 500 хил. долара кеш, решението на висшите чиновници да държат налични пари говори за недоверието на много украинци в банките.

„Разбира се, в страните от ЕС изглежда нецивилизовано хората да държат кеш в домовете си, но това е свързано с факта, че банковата система, нека кажем така, трябва да е в по-добро състояние. Това е проблем за много украинци, загубили спестяванията си в банката”, обясни той.

Роман Насиров – шефът на държавната данъчна агенция, разкри, че той и жена му притежават швейцарски часовници, диамантени бижута, кожени палта, фин порцелан и кристални сервизи, автоматична пушка и кеш (в евро и долари) на стойност 2,2 млн. долара.

Декларацията на Олех Ляшко – лидер на популистката Радикална партия, който обича да се титулува като представител на обикновените хора, показва, че той е наемател на къща и земя в най-луксозния район на Киев и държи в дома си 1 млн. долара в брой.

Средният украинец пострада тежко от икономическата криза след проевропейското въстание на киевския Майдан през 2014 г. и последвалия въоръжен конфликт с проруските сепаратисти. Националната валута – гривнята – се обезцени над три пъти спрямо долара от 2013 г. насам, а цените на горивата скочиха заради програмата за икономически реформи, препоръчана от МВФ.

Последните разкрития вероятно ще засилят общественото разочарование от хода на реформите при сегашното ръководство на страната.

Проучване през септември показа, че само 12,6% биха гласували сега за “Блока на Порошенко”. На миналите избори президентската партия събра 21,8%. В същото време расте подкрепата за популистките и опозиционните партии.

Антикорупционната агенция казва, че сега ще започне да проверява данните в декларациите, но при подадени над 100 хил. от тях не е ясно колко щателна може да бъде тази проверка.