Михаил Константинов: Избори трябва да има не само в Каталуния, но и в Испания
Според него в Мадрид през последните седмици са били допуснати много грешки
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    0
Михаил Константинов и Кнъчо Стойчев
Снимка: Ладислав Цветков

Решението на каталунците да се отделят от Испания вероятно противоречи на конституцията на страната, но централната власт направи множество грешки преди, по време и след референдума. Това е мнението на специалиста по избирателни системи проф. Михаил Константинов.

„Испанското правителство направи всички възможни грешки. Трябва да има избори не само в Каталуния, но и в Испания. След глупостите, които направи Рахой, трябва да се изправи пред съда на своя народ”, подчерта той в студиото на „Тази сутрин”.

Ново проучване: Над половината каталунци не искали независимостЩе получи ли убежище в Белгия Карлес Пучдемон

Той отбеляза, че случващото се в Каталуния има не само икономически аспект (очакванията на хората, че ще живеят по-добре в независима държава), но и исторически и психологически – това е пети опит за отделяне на област с предимно републиканско население от държава с централна власт от роялисти. Според Константинов Испания представлява „механично събрани провинции, доста са ги клали, за да ги съберат на едно място”.

На този фон насилието, което Мадрид е приложил спрямо участващите в референдума е довело до огромната подкрепа за независимостта, смята той и допълва, че изпращането на „ястреб” като вицепремиера Сорая Саенс де Сантамария в Каталуния е поредна лоша стъпка от страна на централната власт.

Професорът отбеляза, че ситуацията с каталунския сепаратизъм не е уникална за Стария континент: „Поне на 5-6 места в Европа има тежки проблеми”. По думите му концепцията за неделимите европейски държави получава първия си удар още с анексирането на части от Кипър от Турция през 1974 г., продължава с „тежкия прецедент” Косово, Абхазия и Крим.

  • 2
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре