Михаил Горбачов: Светът се приближава към опасната зона
Отношенията между Вашингтон и Москва са повече от хладни напоследък
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 11
    0
Михаил Горбачов
Снимка: EPA

Светът се приближава към опасната зона, предупреди бившият съветски лидер Михаил Горбачов на фона на засилващото се напрежение между Москва и Вашингтон заради сирийския конфликт.

„Мисля, че светът се приближи до опасна зона”, заяви Горбачов пред РИА „Новости”.

„Не бих искал да давам конкретни препоръки, но искам да кажа: трябва да спрем. Трябва да се поднови диалогът. Прекратяването му беше най-голямата грешка”, подчерта бившият президент на СССР.

Отношенията между Вашингтон и Москва вече са достигнали най-ниското си равнище поради анексията на Крим и започналия през 2014 г. въоръжен конфликт в Източна Украйна.

Те се влошиха още повече след провала на мирното споразумение в Сирия, договорено от САЩ и Русия миналия месец.

То продължи само седмица, припомня АФП. След това армията на сирийския президент Башар Асад, подкрепяна от руската авиация, започна офанзива за превземане на град Алепо и напредва улица по улица в опит да си възвърне източната част на втория град в Сирия. Бунтовниците контролираха Алепо от 2012 г.

САЩ прекратиха преговорите с Русия за спиране на огъня в СирияВ Москва са доволни от въздушната си кампания в Алепо

Сирийската офанзива беше осъдена от САЩ и западните страни, но в събота Москва наложи вето на предложената от Франция резолюция на Съвета за сигурност на ООН, с която се искаше прекратяване на бомбардировките.

От началото на сирийския конфликт през 2011 г. са загинали най-малко 300 000 души.

Кризата доведе до най-тежката хуманитарна катастрофа след Втората световна война, припомня АФП.

"Белите каски": Ако Алепо бъде превзет от сирийския режим, може да последва касапницаСпоред лидера на организацията източната част на Алепо няма да издържи повече от месец

В изявление през април бившият президент на СССР приветства усилията на Русия и САЩ за постигане на мир. Този път той ги призова да се върнат към основните приоритети – съкращаването на ядреното оръжие, борбата с тероризма и предотвратяването на екологична катастрофа.

„В сравнение с тези предизвикателства, всичко останало отстъпва на втори план”, подчерта Горбачов.

Използвани са материали на БТА
  • 11
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре