Битката за оцеляване започва още на влизане в бежанския лагер в град Кале, по-известен като "Джунгла".

Най-добре за новодошлите е да се съобразяват с тези, които са там от месеци. Въпреки това за всички е еднакво важно да изкарат пари, защото цените на трафикантите може да варират, но никога не са ниски. Всички мигранти, стигнали до "Джунглата", имат една цел - Лондон.

Снимка: Reuters

Лалагул е от малкото, които се съгласяват да разкжат за живота си в лагера.  Пристигнал е от Афганистан преди шест месеца. Успява да отвори магазин. Хиляди бежанци се хранят в лагера и бизнесът потръгва. Лалагул даже разширява дейността си и прави и ресторант.

Разказва за някои от най-често употребяваните продукти -  кайма, боб, нахут, варени яйца. Цените му са ниски - едно евро с чаша чай или мляко.

Снимка: Reuters

Откакто неправителствени организации предлагат безплатна храна в Джунглата, бизнесът му обаче запада. Днес Лалагул мечтае само за заминаването си, но ясно съзнава рисковете.

"Много е опасно. А и трафикантите искат много пари. Понякога 4 - 5, дори 7 хиляди британски лири", разказва той. По думите му това е сумата само за преминаване на границата. "Чувал съм и 8 хиляди лири да искат на човек", казва Лалагул.

Снимка: Reuters

По думите му, ако имаш пари,  плащаш на трафиканта и минаваш. А ако нямаш пари - търсиш. Като намериш, пак отиваш при трафиканта. "Преди беше по-лесно и не беше толкова опасно. А сега е много опасно и много скъпо. Който няма пари - остава тука в Джунглата", споделя мъжът. 

За мнозина от миграционния лагер в Кале британската столица Лондон остават недостижима мечта.