Мигранти протестират пред гарата в Будапеща с искане да бъдат допуснати да пътуват с влак до Германия, предаде Ройтерс.

Унгарските власти затвориха напълно гарата, а по-късно я отвориха, но само за редови пътници. На място има около стотина полицаи с шлемове, които охраняват гарата. Мигрантите бяха изкарани извън сградата.

Около 1000 души размахваха билети за влак, пляскаха и освиркваха полицаите. Повечето скандираха „Германия, Германия”. По-късно протестиращите седнаха пред полицейската блокада и положението се успокои.

Австрийските власти съобщиха, че само за един ден във Виена са пристигнали рекордните 3650 души.

Това стана, след като Унгария позволи на имигрантите да преминат през нейна територия на път към Австрия и Германия, които за повечето от тях са истинските дестинации. Властите, подпомогнати от хуманитарни служители, организират посрещането и грижата за бежанците.

„Стараем се да организираме хуманитарно и хуманно посрещане на бежанците. Полицията и пожарникарите се грижат за разпределението на вода и храна. Опитваме се да осигурим и по-нататъшното им транспортиране”, обясни Томас Бауман, говорител на мюнхенската полиция.

Стотици имигранти всеки ден пристигат на сръбско-унгарската граница със стремежа да преминат в Унгария, откъдето започва шенгенското пространство. Въпреки това мнозина се опасяват, че може да бъдат хванати и отведени в бежански центрове.

„Предприехме дълго и тежко пътуване по море и през границите и сега се страхуваме да не ни хване унгарската гранична полиция. Не искаме да оставаме тук. Искаме да стигнем до Германия, Холандия, Дания, всеки накъдето е тръгнал”, каза Ихаб, бежанец от Сирия.

Бежанската криза породи и нов незаконен бизнес – търговия с фалшиви сирийски паспорти, предупреди европейската агенция за граничен контрол ФРОНТЕКС. Търговията процъфтява най-вече в Турция, а причината е, че сирийците получават право на убежище във всички страни членки на Евросъюза.