Германските власти разследват сирийски бежанец по подозрение, че е участвал в бойни действия на страната на „Ислямска държава”. Това съобщи германското издание „Вел там зонтаг”, като се позовава на източници от спец службите.

Мъжът, който се намира в бежански приют в провинция Бранденбург разказал на някои от бежанците за преживяванията си, когато се е бил за терористичната групировка. По думите му, той е извършвал убийства за групировката. Един от бежанците тайно заснел с телефон откровенията на заподозрения в тероризъм. Именно този запис станал причина за разследването.

Въпреки този инцидент по думите на шефът на Федералната служба за защита на конституцията на Германия (германското контраразузнаване) Ханс-Георг Маасен опасенията, че „Ислямска държава” ще изпрати в Германия терористи, маскирани като бежанци са безпочвени.

Отново подпален бежански приют в Германия

Пореден приют за бежанци беше подпален в провинция Баден-Вюртемберг тази неделя.

Инцидентът е станал тази нощ в град Вертхайм, провинция Баден-Вюртемберг. Полицията твърди, че разполага с улики за умишлен палеж.

Няма пострадали.

Вчера в залата са били поставени 330 легла за бежанци. Сградата обаче вече не може да се ползва, защото е застрашена от рухване.

Представителят на провинциалното правителство на Баден-Вюртемберг Херман Шрьодер заяви, че след този пожар град Вертхайм вече не е в състояние да приема допълнителни бежанци, тъй като няма други места, където да се настанят.

В момента във Вертхайм са приети 600 бежанци в друг обект. Градът е с население 22 500 души.

Това не е първият подобен случай. В началото на септември петима души пострадаха при пожар в приют за бежанци в град Хепенхайм, в западната германска провинция Хесен.