На 25 май 1977 г. се появява първият филм от оригиналната трилогия „Междузвездни войни” на Джордж Лукас. Днешният ден се смята за официален „рожден ден” на великата филмова сага.

Това е едва третият филм на Лукас, тогава на 33 години. „Нова надежда” е заснет за 11 млн. долара, като още през първия уикенд донася 1,5 млн. приходи.

Прожектиран е само в 32 салона в страната.

Актьорският състав е предимно от малко известни по онова време актьори – Марк Хамил (Люк Скайуокър), Кари Фишър (принцеса Лея) и Харисън Форд (Хан Соло).

Благодарение на феновете на фантастиката обаче новината за новия филм бързо се разпространява и пред киносалоните се извиват големи опашки за билети.

Филмът е прожектиран по пет пъти дневно цяла година в емблематичния Китайски театър в Лос Анджелис.

Първият филм на поредицата печели общо 221,3 млн. долара приходи, които се удвоиха след появата му в нова ремастерирана версия.

Следващите два филма от поредицата – „Империята отвръща на удара” и „Завръщането на джедаите” събират по над 200 млн. долара приходи. Успехът на оригиналната трилогия е неоспорим.

Следващите три филма от сагата се появяват в интервала от 1999 до 2005 г., но приходите му далеч не са толкова много. Те реално се явяват предистория на събитията в „Нова надежда”, разказвайки историята на родителите на Люк – Анакин Скайуокър и Падме Амидала.

През 2012 г. светът на киното и шоубизнеса е изненадан и до известна степен потресен от решението на Джордж Лукас да продаде на „Уолт Дисни” правата върху сагата. Компанията дава за „Междузвездни войни” 4 млрд. долара и обявиха три нови филма от сагата – те се развиват след оригиналната история на Лукас.

„Дисни” вече има печалба от 3 млрд. долара само за „Силата се пробужда” и „Rogue One”.

Следващият филм от поредицата „Последните джедаи” ще се появи по екраните този декември.

С направата на всички девет филма фенове и експерти по сагата смятат, че така ще бъде завършен целият цикъл, измислен оригинално от Джордж Лукас.

„Дисни” обявиха и поне два странични проекта от вселената на „Междузвездни войни” – самостоятелен филм за Хан Соло и друг за ловеца на глави Боба Фет.

Вижте повече във видеото: