Зенитната ракета, с която през 2014 г. беше свален пътнически самолет на Малайзийските авиолинии, е принадлежала на руска бригада. Това обяви международният разследващ екип, който търси виновните за смъртта на 298 човека, съобщава Би Би Си.

Русия отрича да има общо с пуска, станал от контролирана от близки до Москва сепаратисти в Украйна. Днес на пресконференция Вилберт Полисен от разследващия екип обаче обяви, че на база на събраната информация (вкл. снимки от социалните мрежи) е проследен пътя на ракетата. Тя е от ЗРК „Бук” на 53-та ПВО бригада, базирана в Курск.

Машините на формированието са пропътували разстоянието до Източна Украйна, като при все още неизяснени обстоятелства една от тях е стреляла по авиолайнера.

Следващият приоритет на разследващите е да идентифицират разчета, извършил пуска и да установят по чия заповед са действали.

Още в предварителния си доклад от септември 2016 г. разследващите стигнаха до същото заключение, като тогава показаха и компютърни модели на траекторията, според които ракетата се е взривила на метри над носа на самолета.

Предполага се, че руските зенитчици са свалили самолета поради грешка – в същия коридор по-рано са минавали украински военнотранспортни самолети. Москва отказва да приеме заключенията на експертите, като твърди, че те нямат никакви доказателства. В противен случай може да се наложи да плаща огромни обезщетения на семействата на жертвите.

Днес отново от военното ведомство на Русия заявиха, че техни военни не са минавали границата.