44% от българите смятат, че определени раси превъзхождат други раси. Това сочат данните от световно сравнително изследване в 66 държави.

45% от анкетираните в България не са съгласни, че някои религии превъзхождат други религии, но сходен дял – 37%, са съгласни. 50% у нас смятат, че някои култури превъзхождат други култури.

Мнозинството от хората и мнозинството от изследваните страни смятат, че не съществува превъзходство на едни раси, религии или култури над други раси, религии и култури. Въпреки това, в чувствителен дял изследвани страни общественото мнение по този въпрос е разделено.

Снимка: Галъп

С изследването се проверява доколко хората се съгласяват или не се съгласяват с твърденията: “Някои раси превъзхождат други раси”, “Някои религии превъзхождат други религии”, “Някои култури превъзхождат други култури”.

Въпреки преобладаващото убеждение за расово, религиозно и културно равенство, в няколко страни има мнозинство, което смята, че съществува и религиозно, и културно, и расово превъзходство.

 

Снимка: Галъп

Сред тези страни личат най-вече страни като Бангладеш, Гана, Индия, Нигерия, Афганистан, Парагвай и др. В тези страни сумираните отговори „напълно съгласен“ и „по-скоро съгласен“ дават дялове между 50 и 80%.

На другия полюс очаквано са най-вече западните общества.