„САЩ не могат да отменят едностранно ядреното споразумение от 2015 г. между Иран и световните сили”, каза първият дипломат на ЕС Федерика Могерини по повод речта на Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

„Ние не можем като международна общност да разрушим ядрено споразумение, което работи”, каза Могерини, която бе председател на последните преговори с Техеран преди подписването на сделката.

Пред репортери в Брюксел тя припомни, че споразумението не е двустранно и добави, че веднага след речта на Тръмп е разговаряла по телефона с американския държавен секретар Рекс Тилърсън. 

В съвместно изявление ръководителите на Франция, Германия и Великобритания предупредиха да не се вземат решения, които ще навредят на ядреното споразумение с Иран. Президентът на Франция Еманюел Макрон, канцлерът на Германия Ангела Меркел и премиерът на Великобритания Тереза Мей декларираха, че разбират опасенията на Вашингтон и че са готови да работят за отстраняването на тези опасения. 

Външното министерство в Москва заяви, че изявлението на Тръмп, че не може да потвърди дали Техеран спазва споразумението, няма да има пряко отражение върху неговото прилагане, но е против духа му.

По повод думите на Тръмп за евентуално налагане на едностранни санкции срещу Иран пресслужбата на министерството каза, че в международната дипломация няма място за заплахи и агресивна реторика. Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков окачестви речта на Тръмп като „много обезпокоителна”. 
Бившият генерален директор на Международната агенция за атомна енергия Мохамед ел Барадеи каза, че отказът на Тръмп да признае ядрената сделка с Иран го връща в спомените за войната в Ирак.

„Пренебрегването от страна на Тръмп на констатациите от инспекциите на МААЕ дали Иран спазва споразумение ми напомня за подготовката за войната в Ирак. Ще се поучим ли някога?”, написа той в „Туитър”. Той намеква за неверните твърдения, че режимът на Ирак разполага с ядрени оръжия, предшествали американската инвазия през 2003 г.

Нобеловият лауреат за мир Барадеи задава и въпроса какво послание праща сега Тръмп на севернокорейците относно спазването на международните споразумения. 

Говорителят на външното министерство в Берлин каза, че партньорите на САЩ в Европа възнамеряват да сътрудничат с американския Конгрес с цел да не допуснат излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран.

„Ние, Германия, Франция, Великобритания и ЕС поддържаме споразумението и искаме да го запазим и през следващите седмици ще направим всичко, за да убедим Конгреса в необходимостта от запазването на споразумението”, каза говорителят Зигмар Габриел.