При въздушните на оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу обекти на „Ислямска държава” са били ликвидирани повече от 8500 терористи съобщи днес ръководителят на Централното командване на въоръжените сили на САЩ генерал Лойд Остин.

„Въздушните удари започнаха преди седем месеца и резултатът вече надхвърля 8500 убити джихадисти в Ирак и Сирия”, подчерта американският военачалник пред Комитета по въоръжените сили в Камарата на представителите.

На свой ред заместник-министърката на отбраната по политическите въпроси Кристин Уормут отбеляза, че главните задачи на САЩ в Близкия изток продължават да са унищожаването на терористите от „Ислямска държава” и да не недопускане Иран да се сдобие с ядрено оръжие, както и да не позволят Техеран да представлява каквато и да било заплаха.

Междувременно ръководещите операциите Обединени специализирани сили съобщиха, че САЩ и техните коалиционни партньори са нанесли нови 14 въздушни удара срещу екстремистите от „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак.

Операциите са включвали шест въздушни удара в близо до ключовия сирийския граничен град Кобани, където бяха ударени три подразделения на екстремистите. Друг удар е нанесен близо до Ал Хасака.

В Ирак са били нанесени седем удара край Мосул, Ал Асад, Бейджи, Рамади и Синджар по три подразделения на „Ислямска държава“, както и по контролно-пропускателен пункт и по дружа цел, се казва в изявлението.