Сръбският социален министър Александър Вулин заяви днес, че изявления, че правата на албанците в южна Сърбия трябва да бъдат защитавани от държавата Албания, подтикват към конфликти там, където ги няма, предаде „Танюг”.

"За албанците в Южна Сърбия и останалата част от нейната територия се грижи Република Сърбия така, както и за всеки друг гражданин, който живее в Сърбия, като държи сметка за спецификата на всяка от националните общности, да бъдат защитени всичките им права", каза Вулин.

Министърът добави, че сме свидетели как на Балканите отново се събужда великоалбанската политика и все по-често в съседни страни виждаме докъде се стига, когато започне да се говори за прекрояване на граници, за намеса във вътрешните работи на други страни и за това кой има изключителното право да представлява някого.

Председателят на националния съвет на албанците Йонуз Муслиу съобщи вчера, че президентът на Албания Буяр Нишани ще посети Южна Сърбия на 7 март, за да се запознае с положението на албанците, за които, съгласно конституцията на Албания, трябва да се грижи.

Муслиу заяви, че предстоящото посещение е "важно и за това, че означава, че е дошло време проблемите на албанците от Прешевската долина да дойдат на първи план и за държавата Албания".

Нишани ще има редица срещи с албански представители, но не и с официален Белград, каза Муслиу.