Европа ще се превърне в арена на сраженията от свещени войни, заяви пред в.„Хюриет” турският външен министър Мевлют Чавушоглу в първия си коментар след изборите в Холандия. Вотът беше спечелен от партията на премиера Марк Рюте, който влезе в сблъсък с Реджеп Ердоган заради агитацията сред турската диаспора за референдума в южната ни съседка след месец.

„Сега, когато изборите в Холандия приключиха… Като погледнете многото партии, няма разлика между социалдемократите и фашиста Вилдерс. Те имат еднакво мислене. Къде ще отидете? Накъде водите Европа? Започнахте разпада на Европа. Влачите я към бездната. Скоро в Европа ще започнат свещени войни”, заяви той.

Изразът „свещена война” може да се използва както като препратка към един от популярните преводи на думата „джихад”, така и като към религиозните конфликти в Европа през 16-17 век, отнели стотици хиляди човешки животи и унищожили цели държави.

В турскоезичното издание на „Хюриет” целият цитат на Чавушоглу насочва именно към второто: „Те изповядват различни религии, избивали са се в продължение на 100 години, взели са си поука, на база на нея е изграден ЕС, Съветът на Европа… сега всичко това е унищожено”.

Още в края на миналата седмица влиятелната дирекция по вероизповеданията в Анкара заяви, че ще се бори срещу ислямофобията на Стария континент.

Още вчера вечерта Чавушоглу заяви, че Турция може да анулира споразумението си с Евросъюза за реадмисия на мигранти.

По думите му също така страната е в процес на преразглеждане на споразумението за помощ на бежанците, възлизаща на 6 млрд. долара.

Заплахите на Чавушоглу идват на фона на острото напрежение и дипломатически конфликти между Турция и няколко европейски страни, сред които най-остри с Холандия.

"Може да прекратим еднократно това споразумение. Все още не сме информирали европейските си партньори, всичко е в нашите ръце", заявява Чавушоглу. "Отсега нататък може да кажем "не го прилагаме повече и всичко е свършено", добавя той.

Вижте повече във видеото: