Метежът от снощи е шести опит за военен преврат в Турция през последните петдесет години.

Първият опит за преврат датира от пролетта на 1960 г. Тогава кадетите от военните академии в Истанбул и Анкара и техните преподаватели въстават срещу смяната на курса към по-силни религиозни практики. Водач е генерал Кемал Гюрсел, който въпреки първоначално заявеното намерение за "чиста и твърда демокрация" чрез нови избори, става президент до 1966 година.

Пет години по-късно, икономическите условия в Турция рязко се влошават. Военните отново излизат на сцената.

1971 г. генерал Мемдух Тагмак ръководи така наречения "преврат чрез меморандум". Меморандумът е насочен към тогавашния министър-председател Сюлейман Демирел, който е призован да формира "демократично, силно и надеждно правителство". Демирел подава оставка, а военните не участват директно във властта.

Така се стига до напълно успешния преврат от 1980 г. На 12 септември се случва нещо, което наблюдавахме и снощи - въведено е извънредно положение, а смяната на властта е обявена по телевизията, заедно с новината за налагане на военно положение в страната. Генерал Кенан Еврен остава на власт до 9 ноември 1989 г.

Следващите три опита за преврати са съответно през 1997 г., 2007 г. и 2010 г.

Всички превратаджии обявяват, че следват завета на Кемал Ататюрк за демократична република. Винаги когато Турция е променяла посоката, военните са били гаранти на светската държава.