Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел вече не иска да използва прочутата си фраза „Ние ще се справим“ за бежанския наплив. Тя произнесе тези думи в разгара на бежанската криза преди около година, припомня БГНЕС.

В интервю за в. „Вирчафтсвохе“ канцлерът каза: „Тази фраза е част от политическата ми работа, защото съм уверена, че сме силна страна, която и от тази фаза ще излезе още по-силна. Но понякога ми се струва, че в нея се чува прекалено много, затова бих предпочела повече да не я използвам, тъй като тя стана своего рода мото, една почти празна фраза“.

Това каза Меркел в навечерието на местните избори утре в Берлин. Според социолозите на тях Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел може да получи най-много около 20% и ще остане на трето място.

Това може да нанесе поредния удар върху популярността на управляващата коалиция и на самия канцлер след неотдавнашното поражение на партията на Меркел в родната за канцлера провинция Мекленбург-Предна Померания.. Там ХДС отстъпи на трето място след дясната „Алтернатива за Германия“.

За първи път Меркел произнесе фразата „Ние ще се справим“ за ситуацията с бежанската криза на митинг през август 2015 г.