Обстановката в югоизточна Украйна е станала по-спокойна, но прекратяването на огъня не се спазва изцяло. Това заяви днес германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция в Берлин с украинския премиер Арсений Яценюк, предаде ТАСС.

Меркел отбеляза, че предпоставки за произвеждане на местни избори в Донбас няма, докато не приключи процеса на изтегляне на въоръженията.

"Въпросът за произвеждането на изборите трябва да бъде обсъден в рамките на работните групи в Контактната група. Но докато не бъде завършено изтеглянето на тежките въоръжения, няма предпоставки за избори", заяви германският канцлер. По думите й Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа все още не е потвърдила, че изтеглянето на въоръженията в източна Украйна е приключило.

Меркел заяви също, че в този процес "няма достатъчно прозрачност". Яценюк от своя страна заяви, че сепаратисти, подкрепяни от руски войници, продължават да се бият, макар че боевете са намалели, предаде Ройтерс.

Украинският премиер посочи, че 75 украински военни са били убити и много са ранени след влизането в сила на споразумението от Минск на 15 февруари.