Германското правителство ще проведе кризисно съвещание на 8 май с участието на високопоставени представители на федералната и местната власт, посветено на повишилия се бежански приток към федералната република, предаде Ройтерс.

Агенцията се позова на говорителя на канцлера Ангела Меркел Щефен Зайберт.

Напоследък в страната се увеличиха нападенията срещу бежански центрове, а местните власти се оплакват, че не им достига финансирането, за да настаняват бежанците.

Обявени бяха и резултати от социологическо проучване, според което 58 процента от германците посочват, че в страната има враждебност към чужденците.

"На срещата ще бъдат обсъдени всички неотложни въпроси, породени от бежанския приток", заяви Зайберт, след като няколко провинциални ръководители поискаха държавата да подпомогне регионите в справянето с рязкото увеличение на бежанците, като увеличи финансирането.

Броят на кандидатите за убежище в Германия е нараснал над два пъти през първото тримесечие на тази година до 85 394 души, а по оценки на провинциите общо за 2015 г. те могат да превишат четири пъти стоте хиляди, които дойдоха в страната през 2013 година.