Германският канцлер Ангела Меркел призова за по-добра защита на външните граници на ЕС, за да може да се запази шенгенската зона за свободно движение, предадоха Ройтерс и ТАСС.

През лятото на 2015 г. Меркел отвори границите на своята страна за сирийците, които бягат от гражданската война, но е подложена на засилващ се натиск да ограничи притока на мигранти. Над един милион мигранти пристигнаха миналата година в Германия, припомня Ройтерс.

Проучване на общественото мнение, публикувано миналата седмица, показа, че подкрепата за Меркел е достигнала най-ниското си равнище от 4 години и половина. Над 80 на сто от германците се съмняват, че нейното правителство контролира бежанската криза.

"Трябва да защитим външните си граници, защото искаме да запазим Шенген. Ако не успеем да защитим външните си граници, това свободно пространство в рамките на вътрешния пазар, основата на нашето благосъстояние, ще се окаже в опасност. На това трябва да се попречи. Смятам, че всички страни членки на ЕС споделят тази гледна точка", заяви Меркел в седмичното си видеообръщение, публикувано на сайта на правителството.

Защитата на външните граници не се справя много добре с морските граници, добави Меркел, говорейки за Гърция, без да я спомене поименно. ЕК предупреди Гърция, че през май може да се засили граничния контрол между нея и други страни от шенгенското пространство, ако тя не коригира сериозните пропуски в охраната на външните си граници.

В понеделник Меркел ще пътува до Анкара, за да се срещне с турския премиер Ахмет Давутоглу с цел да намерят съвместно решение, отбелязва Ройтерс.

В момента на редица вътрешни граници в ЕС се осъществява граничен контрол, за да се попречи на безконтролния приток на мигранти. Изход от бежанската криза ЕС вижда в сътрудничество с Турция, през която граница с Гърция голям брой бежанци попадат в ЕС. Брюксел предложи на Анкара 3 милиарда евро, за да охранява по-добре границите си и да пречи на незаконния приток на чужденци, припомня ТАСС.