Германският канцлер Ангела Меркел подкрепя провеждането на военна операция в Сирия.
„Когато става въпрос за Сирия и това го казвам за първи път - ще ни бъде необходима военна акция, но тя няма да доведе до решение. Необходим е политически процес, който не върви много добре", каза Меркел пред германското радио Дойчландфунк.

Според канцлерът в преговорите трябва да бъде включен и режима на сирийския президент Башар Асад. „С цел да се намери политическо решение и наистина да се постигне успех, трябва да участват членове на сирийската опозиция и представители на сегашните власти в Дамаск, както и други сили, преди всичко, съюзниците на групите”, каза германският канцлер.

Въпреки това Меркел не пропусна да подчертае, че Западът няма да си затвори очите пред престъпленията на режима на сирийския президент. „Това, обаче, не означава, че ние не виждаме ужасните действия, които е извършвал, и до ден днешен извършва Асад”, подчерта тя.

Тя смята, че Русия, САЩ, Саудитска Арабия и Иран могат да играят важна роля в тези преговори, заедно с Германия, Франция и Великобритания.

Путин като общ знаменател

Германският канцлер Ангела Меркел изтъкна, че не е необходимо да се прави връзка между търсенето на решение на конфликта в Сирия с уреждането на украинската криза.

„Не виждам такава връзка”, каза Меркел. ”Единственият общ знаменател, така да се каже, е че и в конфликта в Сирия, и в Украйна, руският президент Владимир Путин играе важна роля”, обясни канцлерът.

„Нормандската четворка работи сама по себе си и постига малък напредък. Примирието в Донбас от началото на септември се спазва по-добре, постигнахме много договорености. Но искам да говоря за успех, само когато той бъде постигнат”, заяви Меркел.

Въпреки това тя подчерта, че конфликта в Сирия е „друг въпрос”. Германският канцлер разкри, че е дискутирала конфликта в Сирия с руския президент по време на двустранни преговори „но едното нещо няма нищо общо с другото”, подчерта тя.