Тунизийците, чиито молби за убежище в Германия са отхвърлени, трябва да бъдат депортирани възможно най-бързо, особено когато е свързано с обществената сигурност, заяви германският канцлер Ангела Меркел в седмичния си видео подкаст, предаде ДПА.

Канцлерката обеща да повдигне въпроса на срещата си във вторник в Берлин с туниския премиер Юсеф Шахед.
Меркел имаше предвид Анис Амри, тунизиеца, който извърши смъртоносното нападение на коледния базар в Берлин през декември. Оказа се, че германските власти са отхвърлили молбата му за убежище, но той не можел да се върне в Тунис заради липсващи документи.

Германия беше изправена пред огромен наплив на бежанци от 2015 г., когато Меркел обяви отворена политика към бежанците от зони с военни конфликти като Сирия и Афганистан. Бежанската вълна повдигна въпроси за сигурността и социалната система и предизвика недоволство и популистка реторика срещу миграцията.

През 2016 г. близо 55 хиляди имигранти доброволно се върнаха в страните си по произход, а 25 хиляди бяха принудени да го направят. Но около 200 хиляди, задължени да напуснат, са все още в Германия.

Във видеото Меркел настоя Тунис, Алжир и Мароко да бъдат вписани в германските нормативни документи като безопасни страни, с което по-бързо ще се установява дали техни граждани имат право на убежище.

Междувременно в Дюселдорф се събраха стотици демонстранти, за да настояват афганистанците, търсещи убeжище, да не бъдат връщани, тъй като страната им не е безопасно място, съобщи ДПА.

Съветът за бежанците на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, който е организатор на демонстрацията, иска да накара министъра на вътрешните работи на провинцията Ралф Йегер да се обяви за прекратяване на депортиранията на афганистанци в цяла Германия. Подобни протести са планирани за днес в градовете Берлин, Хамбург, Хановер, Росток, Нюрнберг, Висбаден, Трир и Ерфурт.